Det är inte fel på grekerna, det är fel på Euro.

I går sa grekerna nej till avtalet om villkoren för fortast lån.
Jag har fullt förståelse för deras val.

År 2011 var jag med familjen på semester på Skiathos. Vi bodde på samma hotell som vi bodde 2009. En anledning var att vi skulle på nytt träffa paret som ägde hotellet, de var underbara. Allt var perfekt förutom att hotellet var såld, så det var inte kvar.

2009 var vi där två veckor så vi fick flera tillfälle att prata med hotellets ägare. Han berättade att innan Euro infördes så jobbade de hårt ett antal månader/år och när säsongen var över kunde de ha tid för återhämtning och renovering av hotellet.
Vi träffade honom vid frukost, när vi kom tillbaka från stranden, vid poolen och i receptionen på kvällen. Det kändes som han jobbade dygnet runt.
Natten som Euron infördes i Grekland så blev allt mycket dyrare berättade han.
Så när turistsäsongen var slut var paret tvungna ta ett jobb nere i byn för att klara alla utgifter.

Jag röstade nej till Euro i Sverige och jag hade en huvud anledning till detta – räntan.
Hur skulle ECB klara utmaningen där länder som Grekland, Spanien och Portugal behövde en längre ränta medan Irland behövde höja räntan. Jag såg inte det som en uppgift som ECB skulle klara.
Idag ser vi resultatet i Grekland.
Skulle Greklands Drachmer växlas till en rätt kurs mot Euro och skulle ECB sänka räntan betydligt mer och tidigare så är jag övertygat att Grekland skulle klara sig bättre.

Jag kan inte förstå att Grekerna, Spanjorerna, Portugiserna och Italienare accepterade det enorma pris ökningen vid införande av Euron.

Nu tycker jag på samma sätt som jag har tyckt längre. Grekland bör återgå till Drachmer.
Ja, de kommer inte kunna betala sina lån nu och inte på ett antal år. Att importera blir dyrt men Grekland blir en billigt export och turist land. Grekerna kommer ha det tufft men så länge de inte lämnar landet kommer de ha troligen bättre än idag.